Jak obchodzić się ze złowioną rybą
Ze złowioną rybą należy obchodzić się ostrożnie i delikatnie. Ryba jest żywą istotą i dlatego musimy starać się nie zadawać jej zbędnych cierpień. Natychmiast po lądowaniu ryby odhaczamy ją, używając wypychacza lub specjalnych szczypiec. Robimy to w sposób ograniczający ryzyko okaleczenia ryby. Jeśli trudno nam utrzymać rybę, zwłaszcza większą, warto zakryć jej oczy np. siatką podbieraka. Ryba natychmiast się uspokoi i przestanie się rzucać. Jeśli ryba jest wymiarowa, nie jest objęta okresem ochronnym i zamierzamy ją zabrać, zaraz po odchaczeniu uśmiercamy ją albo umieszczamy w siatce. Najodpowiedniejszym sposobem zabicia ryby jest uderzenie pałką u nasady łba. Jeśli jednak chcemy przechować rybę w stanie żywym przez kilka godzin, stosujemy do tego celu obszerną siatkę z obręczami rozpinającymi. Siatkę umieszczamy w głębokiej wodzie, tak aby złowioną ryba mogła swobodnie pływać i oddychać. W upalne i słoneczne lato dobrze jest znaleźć na siatkę ocienione miejsce. W rzekach wybieramy miejsca ze średnim przepływem wody.
W małych i ciasnych siatkach albo w siatkach metalowych w których złowione ryby upchane są jak sardynki w puszce, zwierzęta niepotrzebnie męczą się, ocierają ze śluzu i powoli w męczarniach zdychają. Takich siatek stosować nie wolno!
Jeśli rybę zamierzamy wypuścić, powinniśmy to zrobić jak najszybciej. uważając, żeby nie wypadła nam z rąk i nie uderzyła się o brzeg, pomost ani nawet powierzchnię wody. Podczas obchodzenia się z rybą cały czas uważamy. aby nie doszło do otarcia warstwy ochronnego śluzu. Najcenniejszym trofeum wędkarskim jest fotografia złowionej ryby. Przez wiele lat można będzie pochwalić się takim zdjęciem, zamykając usta złośliwym niedowiarkom. Fotografię możemy zrobić nawet wtedy, jeśli rybę wypuszczamy. Najpiękniejsze są zdjęcia pokazujące moment uwalniania zdobyczy. Ponadto są one dowodem mądrości i dalekowzroczności łowcy. Ostatnio coraz modniejsza jest zasada złów i wypuść (z angielskiego: catch and release). Powinna ona być stosowana szczególnie podczas łowienia okazów, czyli dużych ryb danego gatunku. Okazy są z jednej strony unikatami. a z drugiej strony potencjalnymi dużymi tarlakami, czyli mogą mieć wpływ na populację ryb w przyszłości. W każdym wypadku fotografować należy rybę natychmiast po złowieniu. Sesja fotograficzna powinna trwać możliwie krótko. Tym krócej, im wyższa jest temperatura powietrza.